logo

Az Országos Erdészeti Egyesület
és a Pro Silva Hungaria Egyesület
és az Örökerdő Szakosztály
szervezésében

a XXVI. Erdők Hete programsorozat keretében
megrendezésre kerül

Erdők helyzete Európában és a Világban
Konferencia és Könyvbemutató

Időpont:
2022. okt. 4. 10-15 óráig

Helyszín:
Erdészeti Információs Központ konferenciaterme
(ONLINE közvetítéssel is)

Részletes program

10.00 Megnyitó

11.00 Pro Silva Hungariae 2020. Díj átadása Ulrich Mergner, az Ebrachi Erdészet korábbi erdészetvezetőjének 

Átadja: Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs főosztályvezetője

Ulrich Mergner

Ulrich Mergner: A lépőkő-elmélet c. könyvének ismertetője, háttértörténete

Ulrich Mergner 2007-től kezdődően évente többször látja vendégül a magyar erdész kollégákat a Bayerischen Staatsforsten Ebrachi Erdészeténél, ahol több évtizedes múltra visszatekintő célátmérős fókuszú, örökerdőgazdálkodás zajlik. A folyamatos természetvédelmi nyomás eredményeképpen – amely a gazdálkodás teljes tiltását szerette volna – kifejlesztette az erdőgazdálkodásba integrált természedvédelmi megoldásait, amelyeket számos kutatással alátámasztva, sikeresen bebizonyította, hogy az erdőgazdálkodás és a természetvédelmi célok messzemenően összeegyeztethetőek, bizonyos sarokpontok figyelembevételével. Tapasztalatait foglalja össze a Pro Silva által magyar nyelvre is lefordított A lépőkő elmélet című könyvében. A szerzőről bővebben itt található információ.

A magyar erdőgazdálkodás fejlődéséhez való hozzájárulásáért Ulrich Mergner 2020-ban Pro Silva Hungariae (Agrárminiszteri kitüntetés) díjat kapott, amelyet a járványhelyzet miatt ezen az alkalmon vesz át. 

Dr. Csépányi Péter

Dr. Csépányi Péter: Az örökerdő-gazdálkodás helyzete és lehetőségei a gazdálkodásban és az oktatásban

Dr. Csépányi Péter az OEE Örökerdő Szakosztályának elnöke, a Pro Silva Hungaria alelnöke, valamint a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese. Az örökerdő-gazdálkodással kapcsolatos gyakorlati tapasztalataiból született doktori munkája, számos tudományos cikk, szakmai előadás és képzés fémjelzik útját. Talán nincs is olyan magyar erdész, aki ne vett volna még részt az általa vezetett szakmai programon, a több évtizedre visszatekintő Mexikó-puszta Pro Silva- bemutató területen. Kezdeményezésére a Soproni Egyetemen külön tantárgy jött létre az örökerdő-gazdálkodásról.

12.00 Ebédszünet – Szendvicsebéd

13.00 Kitekintés Európára és a világba

Dr. Borovics Attila

Dr. Borovics Attila: A tiltás nem megoldás: erdőgazdálkodás a trópusokon

Dr. Borovics Attila, Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet, főigazgató
Erdőmérnök, címzetes egyetemi tanár, tudományos tanácsadó. Kutatási területe az erdészeti genetika, erdészeti nemesítés, szaporítóanyaggazdálkodás, klímaváltozás és alkalmazkodás, erdészeti ültetvények és agrárerdészeti
rendszerek. Több szakmai és tudományos szervezet tagja, több hazai és nemzetközi
kutatási program vezetőj

Szepesi András

Szepesi András: Az EU szakpolitikák hatása a magyar erdőgazdálkodásra

Szepesi András az Agrárminisztérium Erdészeti Főosztályának szakmai főtanácsadója, több évtizedes múltra tekint vissza az erdészeti monitoring kialakítása és üzemeltetés terén, valamint az erdészeti politika, a jogszabályalkotás és nemzetközi kapcsolatokban. AZ EU Erdészeti Stratégiájának szakértője.

Dr. Csóka György

Dr. Csóka György: Növekvő kárnyomás Európa erdeiben

Dr. Csóka György a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi Osztályának tudományos tanácsadója, osztályvezetője. A magyarországi erdők egészségi állapotára rövid, illetve hosszú távon ható tényezők vizsgálatával, az abiotikus (például: időjárási szélsőségek) és biotikus (például: rovarok, kórokozók) hatásaival, illetve e tényezők egymásra hatásával foglalkozik. Ismeretterjesztő szerepe óriási az erdész szakmában, mivel különleges témákat felölelő tudásán túl szórakoztató előadói stílusa is felejthetetlen.

14.45 Zárszó

A konferencia akkreditált szakmai rendezvénynek minősül: 4 kreditpontot ér

A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött

A konferencia nyelve magyar

A személyes részvételi lehetőség betelt, de továbbra is lehetőség van ONLINE részvételre regisztrálni.
Az ONLINE közvetítés a ZOOM felületén fog zajlani.

A továbbképzési kreditpontok megszerzéséhez személyes részvétel szükséges!

Vásárlás a Pro Silva Hungaria új kiadványaiból:

A helyszínen elérhetőek lesznek a Pro Silva Hungaria gondozásában megjelent friss kiadványok - köztük Ulrich Mergner könyve is - amelyeket előzetesen megrendelve a rendezvényen át lehet venni személyesen!
Fontos! Ott helyben vásárolni nem lehet, csak a megrendeléseket átvenni.